Vad kostar riskutbildningarna?

De riskutbildningar som krävs för att få ta B-körkort är Riskutbildning 1 och Riskutbildning 2. De anläggningar som tar hand om dessa riskutbildningar bestämmer själva vilket pris de ska sätta på utbildningen. Detta eftersom Trafikverket själva inte har något fast pris.

Riskettan pris

Riskettan kan genomföras på de absolut flesta trafikskolor och priset brukar variera mellan 400:- till 800:- kronor. Kursen måste vara minst tre timmar lång och kan utföras på en mängd olika trafikskolor runt om i landet.

Risktvåan pris

Vanligen brukar anläggningarnas pris för risktvåan vara 1 500:- till 2 000:- kronor. Detta kan tyckas vara mycket pengar för en tre timmars kurs, men man måste ha i åtanke att det enbart är ett fåtal anläggningar som får tillåtelse från Trafikverket att utföra kursen och därmed får de monopol. Dessutom kostar det mycket pengar för riskutbildning 2 anläggningarna att köpa in bilar samt vattna och isa banor. Utöver detta måste de betala för all den mark som risktvåan tar upp och löner till de utbildade instruktörerna.

Riskutbildning kurs

Omtagning

Från och med 1a April 2009 är både riskettan och risktvåan obligatoriska att ta för att kunna ta B-körkort. Om man förlorar sitt körkort på grund av exempelvis rattfylla kan man behöva ta om de båda riskutbildningarna.