Riskutbildningen under övningskörning
Meningen med att gå riskutbildningarna ätt förbättra sitt säkerhetstänk i trafiken, men vad gör det om man inte applicerar det till sin körning? För att få ut så mycket som möjligt från riskutbildningarna bör man ta med sig tänket från utbildningarna till när man sätter sig framför ratten och ska övningsköra.
Riskettan
Riskettan är enbart en teoretisk utbildning, och bör därför gå ganska tidigt under övningskörningsperioden. Eftersom man talar om körtekniker och övningskörning i allmänhet så rekommenderas det att ha övningskört själv minst fem gånger innan man tar riskettan. Detta är däremot inget krav, utan många på riskettan har aldrig suttit framför en ratt förut.
Risktvåan
Risktvåan å andra sidan innefattar att man ska kunna manövrera en bil. Man måste bland annat kunna svänga runt konor, accelerera snabbt, och parkera. Därmed bör risktvåan tas först när man behärskar sin körning. Det bör däremot inte tas för tätt inpå uppkörningen, eftersom den tid där emellan kan innebära att man applicerar sina nya säkerhetskunskaper till övningskörningen. Om man gör detta långt innan uppkörningen så ökar också chansen att man får godkänt på uppkörningen.
Teori i övningskörning
Efter att kurserna har tagits ska alltså kunskaperna utövas i övningskörningen. Som du säkert vet handlar riskettan främst om alkohol, droger och trötthet i trafiken. Dessa faktorer är antagligen inget du själv utsätter dig för under övningskörning och det kan därmed vara svårt att relatera. Det man inser däremot är att ens medtrafikanter kan vara påverkade av dessa faktorer. Med hjälp av riskettan kan man identifiera körningen av personer som är påverkade av alkohol, droger eller trötthet. Om man ser någon som är påverkad av detta ska man ringa till 112 och anmäla plats och registreringsnummer samtidigt som man följer efter bilen och rapporterar vart den åker. Detta gäller även för övningskörare.
Praktik i övningskörning
Den praktiska kunskap som man får från risktvåan kan även den vara svår att applicera till övningskörningen eftersom man sällan själv utsätts för sladd, vattenplaning eller ishalka. Det man däremot lär sig från risktvåan är att hastigheten gör stor skillnad under dessa faror. Bromssträckan ökar exponentiellt ju högre hastighet man har. Därmed inser man att det är viktigt att aldrig överstiga de rekommenderade hastigheterna när väglaget inte är optimalt. Detta kan däremot vara klurigt eftersom man inte heller får köra för sakta. Om man kör för sakta på uppkörningen blir man kuggad för att de tror att man är osäker.