Hur man gör en kraftig inbromsning

På risktvåan kommer du behöva att utföra en kraftig inbromsning. Denna inbromsning kommer ske under vattenplaning eller på is så att man får känna på bromssträckan. Innan man går riskutbildning 2 kan det därför vara bra att själv ha provat att göra en hård inbromsning.

Börja med att köra ut på en tom väg alternativ en parkeringsplats och gasa upp till 40-60 km/h. Kolla i backspegeln och säkerställ att du inte har någon trafik bakom dig. Släpp gasen helt och tryck istället in bromspedalen så långt ner som möjligt. Känn efter hastigheten och när du bromsat ungefär halva sträckan så lägg i kopplingen samtidigt som du forsätter bromsa tills bilen har stannat helt.

Efter att du utfört en kraftig inbromsning kan det vara bra att analysera vad som gick bra och dåligt. Ifall bromspedalen började vibrera och avgav ett mekaniskt ljud så hade ABS-systemet aktiverats, vilket enbart är positivt men kan skrämma upp föraren på grund av de signaler den skickar ut.

Om bilen inte har ett ABS-system installerat så kommer hjulen låsa sig, vilket kan ge upphov till sladd. Under en kraftig inbromsning är det som förare därför viktigt att känna av hjulen och ifall de har låst sig eller inte. Om de har låst sig ska man släppa på bromspedalen.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *