Allmäna tips för privat övningskörning

Övningskörning är ett stort moment för manga unga i livet, eftersom det är ett steg in till vuxenvärlden. För att göra det bästa av övningskörningen bör den utföras på ett vuxet sätt. Detta innebär tidsplanering, upplägg, säkerhet och kommunikation.

Tidsplanering elev och handledare

Om du övningskör privat med en handledare kan det vara bra att tillsammans sätta sig med varsitt schema och boka in tider för övningskörning som passar båda. Rekommenderat övningskörningstid är 20-40 minuter.

Upplägg av övningskörningen

I början av övningskörningsperioden är detta extra viktigt. Då bör handledaren köra bilen till en stor parkeringsplats där eleven får prova på att övningsköra. Sedan börjar vara körmoment tränas på så att grunden sitter bra. Även senare i utbildningen är det viktigt att ha ett bra upplägg, och nu kan det börja bli dags att kombinera körteori till övningskörningen. Som ett exempel på detta är ifall man kommer till en korsning ska handledaren fråga eleven vilka regler som gäller.

Prioritera säkerhet i trafiken

Att köra bil är ett extremt farligt moment i livet. Varje år dör hundratals personer i krockar, men ändå åker nästan hela Sveriges befolkning bil dagligen. Därmed måste säkerhet prioriteras på topp, ända från första dagen man sätter sig framför ratten. Detta innebär inte att man ska följa alla regler till punkt och pricka, utan snarare att man ska vara medveten under övningskörningen och hålla koll på sina medtrafikanter.

Kommunikation

De typiska anledningarna till att övningskörning kan splittra familjen är för att eleven är osäker och nervös medans handledaren är rädd och frustrerad. Den enda lösningen till detta är kommunikation. Eleven bör tänka högt, så att den tydligt förmedlar hur den tänker agera. Handledaren bör lyssna vaksamt, och inte bryta in förrän det är viktigt att göra så. Detta eftersom eleven måste lära sig att själv ta initiativ och bli självständig i sin körning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *